چرمسازی هنری باستانی است که تاریخ آن به 7000 سال پیش برمیگردد. در آن زمان انسانها با استفاده از پوست حیوانات برای خود لباسهای با ماندگاری بالا تولید میکردند. امروزه نیز این هنر محبوبیت زیادی دارد؛ اما آیا شما به عنوان طرفدار محصولات چرمی با انواع چرم حیوانات آشنایی دارید؟ تفاوت انواع چرم و پوست را میشناسید؟ در این مقاله قصد داریم که شما را با مدلهای مختلف چرم ساختهشده از پوست آشنا کنیم؛ پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
چرا باید انواع چرم حیوانات را بشناسیم؟
پوست حیوانات مختلف با یکدیگر تفاوت دارد؛ درواقع این محل زندگی و ژنتیک حیوانات است که بر ضخامت پوستها تاثیر میگذارد. به این صورت که برخی از پوستها بافت و موهای محکمی دارند و برخی دیگر مانند مار و کروکدیل عاری از مو است. اما نکته مهم اینجاست که درنهایت ضخامت کیفیت نهایی چرم تولیدی را تحت تاثیر قرار میدهد.
جالب است بدانید که روشهای دباغی پوستها نیز در محصول نهایی تاثیری ندارند. به این صورت که حتی اگر روش دباغی برای تولید نوع خاصی از چرم مشابه اما پوستها متفاوت باشد، محصول نهایی با یکدیگر تفاوت دارد. از طرف دیگر حتی درصورتیکه شرایط محیطی و محل زندگی نژاد خاصی از حیوانات مثل گاو نیز با یکدیگر متفاوت باشد، چرم تولیدی با یکدیگر اختلافهایی دارد.
با توجه بهتمامی موارد گفته شد برای شناخت محصول باکیفیت و مطابق با نیاز خود، لازم است با انواع چرمهای تولیدی از پوست حیوانات آشنا شوید. در ادامه به معرفی انواع این چرمها میپردازیم.
انواع چرم گاوی
ازآنجاییکه نژادهای مختلفی از گاو وجود دارد و هرکدام در منطقه جغرافیایی متنوعی زندگی میکنند، پوست هرکدام از آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. برخی از این حیوانات در آبوهوای سردتری زندگی میکنند به همین دلیل موهای بدن آنها بلندتر و پوستشان ضخیمتر است. همین عامل نیز بر کیفیت چرم طبیعی گاوی تولیدشده تاثیر میگذارد.
در کیفهای چرمی به دلیل نیاز به دوختهای ظریف و دقیق بیشتر از انواع چرم گاوی استفاده میکنند. پس از دباغی چرم گاوی انواع مختلفی از این محصول تولید میشود که شامل موارد زیر است:
- چرم طبیعی گاوی
- چرم گاوی میلینگ
- چرم گاوی خودرنگ
- چرم گاوی نبوک
این چرم در رنگهای متنوع در بازار به فروش میرسند؛ از رنگ طبیعی بافت این چرم گرفته تا چرمهای دیگری که با رنگهای گیاهی مختلف رنگ میشوند. اغلب چرمهای طبیعی گاوی به رنگهای مشکی، سفید، قهوهای و عسلی موجود هستند.
انواع چرم بزی
چرم بزی یکی از انواع چرم حیوانات به شمار میآید که به نسبت چرم گاوی نازکتر است، اما انعطافپذیری و نرمی قابل قبولی دارد. پوست بز به نسبت پوست گاو سبکتر است به همین دلیل چرم حاصلشده از پوست بز نیز وزن کمتری دارد. این چرم در عین انعطافپذیری مقاومت خوبی نیز از خود نشان میدهد و در گروه چرمهای بادوام قرار میگیرد.
از میان انواع چرمها چرم بزی یکی از محبوبترینها جهت تولید انواع کفش و کیف چرم است. جالب است بدانید که نام دیگر چرم بزی تیماج است و از آن برای تهیه چرم جیر نیز استفاده میکنند. علاوه بر آن از چرم بزی بهعنوان آستر برای دیگر محصولات چرمی نیز بهره میبرند.
انواع چرم شتر
چرم شتر به نسبت چرمهای دیگر کمتر شناختهشده است. در میان چرمها چرم گاوی محبوبیت بیشتری دارد، اما طبق نظر کارشناسان حوزه چرم بافت پوست شتر بسیار قویتر از پوست گاو است. همین عامل باعث میشود که چرم شتر به نسبت چرم گاوی دوام بیشتری داشته باشد و مقاومت بیشتری در برابر پارگی از خود نشان دهد.
این روزها پرورش شتر به هدف استفاده از گوشت و پوست این حیوانات افزایشیافته است. تنها مشکلی که برای تولید چرم شتر وجود دارد، سطح کم پوست شتر است. شتر به نسبت گاو پاهای بلندتر و بدنی کوچکتر دارد. همین موضوع تولید چرم آن را با کاهش قابلتوجهی مواجه میکند.
کفشهای چرم از مهمترین محصولاتی است که با چرم شتر تولید میشود. دلیل آن نیز استحکام و دوام این چرم به نسبت دیگر انواع چرم حیوانات است. البته از چرم شتر کیفهای بزرگ دستی نیز میدوزند. این کیفها نیز همانند کفش دوختهشده از چرم شتر استحکام کافی برای حمل اجسام سنگین را دارند.
از بخشهای مختلف پوست شترهای دوکوهانه و تک کوهانه چرمهای مختلفی میسازند. محبوبترین انواع چرم شتری به شرح زیر است:
- چرم گردن شتر
- چرم اشبالت شتر
- چرم هورس شتر
- چرم نبوک شتر
انواع چرم گوسفندی
پوست گوسفند در میان انواع چرم حیوانات به دلیل پشمی که روی آن را پوشانده گزینه مناسبی برای تولید محصولات چرمی و پارچههای پشمی به شمار میآید. پوست این حیوان بسیار نرم و لطیف است؛ از طرفی پشم آن نیز پروتئین دارد. از این رو این ادعا که پوست گوسفند گرمای بدن فرد را به خوبی نگه میدارد، ادعای بیاساسی نیست.
از چرم گوسفندی بیشتر در تولید نشیمنگاه مبل، صندلی چرم و دوخت دستکش و کلاه چرم استفاده میکنند. اما استفاده از چرم این حیوان به همین مورد محدود نمیشود؛ از آنجایی که چرم گوسفندی بسیار سبکتر و نازکتر از چرم گاوی است، از آن لباسهای چرمی مثل دامن و کت و شلوار نیز تولید میکنند.
البته باید بدانید که به دلیل همین حالت انعطافپذیر و نازکی چرم گوسفندی، احتمال آسیب دیدن آن نیز بیشتر است. پس اگر قصد خرید محصولات چرم گوسفندی را دارید، باید روشهای مراقبت و نگهداری صحیح این محصولات را یاد بگیرید.
چرم گاومیش
انواع چرم گاومیش یکی از بهترین و محبوبترین انواع چرم حیوانات در قاره آسیا به شمار میآید. لایههای پوستی گاومیش حدوداً 3 برابر ضخیمتر از پوست گاو و شتر است؛ به همین دلیل پوست آن نیز بسیار ضخیمتر و قویتر خواهد بود.
فرایند دباغی این پوست تفاوتهایی با دیگر پوستها دارد. در فرایند دباغی پوست گاومیش، پوست کشیده نمیشود؛ به همین دلیل پوست این حیوان ضخامت خود را حفظ میکند و دوام بیشتری نیز خواهد داشت. چرم گاومیش دانه کامل یکی از محکمترین چرمهایی است که میتوانید داشته باشید.
چرم گاومیش در عین ضخامت و دوامی که دارد، انعطافپذیر و نرم است. این قابلیت سبب میشود که برای تولید انواع محصولات چرمی ایدهآل باشد. اما استحکام چرم گاومیش آن را گزینه مناسبی برای تولید روکش زین اسب، موتور و دوچرخه کرده است.
در حالت کلی سه نوع چرم گاومیش در سطح دنیا وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- چرم بوفالو (گاومیش) کوهاندار آمریکایی
- چرم گاومیش آفریقایی
- چرم گاومیش آسیایی
جمعبندی
اگر خود را محدود به انتخاب از میان محصولات تولید شده با انواع چرم گیاهی نمیکنید، باید انواع چرم حیوانی را بشناسید. شناخت چرمها و ویژگیهای آنها به شما کمک میکند که هنگام خرید انتخاب بهتری داشته باشید.
اما یادتان باشد که تنها این آگاهی برای خرید کافی نیست، اگر به دنبال بهترین محصولات چرمی هستید، باید سراغ برندهای معتبر بروید. چرم کروکو یکی از تولیدکنندگان معتبر محصولات با انواع چرم حیوانات است. محصولات کروکو همگی کیفیت بالا و زیبایی چشمنوازی دارند. برای خرید و مشاهده محصولات چرمی ما کافی است نگاهی به فروشگاه اینترنتی کروکو بیندازید.
من هم کروکو استفاده میکنم